GPS- Masuratori cu ajutorul tehnologiei GPS

In ultima perioada aproape nu exista inginer geodez care sa nu utilizeze aceasta tehnologie in vederea culegerii datelor de pe teren.

In fond ce inseamna GPS? Ce fel de „instrumente” foloseste cadastristul, topograful ca sa masoare?

GPS este denumirea prescurtata pentru „Global Positioning System” sau pe romaneste Sitemul de Pozitionare Global. A aparut cu un scop militar dezvoltat de catre armata  SUA denumirea completa a sistemului fiind  NAVSTAR-GPS.

Acesta este un sitem format de circa 24 – 32 de sateliţi în medie ce orbiteaza in jurul Pamantului. Acesti sateliti artificiali sunt plasati  la o altitudine de 20 320 metri  Sistemul este destinat, în principal, sectorului militar, dar poate fi folosit și de utilizatori civili din toate domeniile cu ajutorul unor receptoare GPS.

          Sateliti pamant

         Sistemul GPS a devenit un ajutor utilizat pe scară largă, la nivel mondial in  navigare, precum şi un instrument util pentru topografie , comert, date ştiinţifice, de urmărire şi supraveghere, şi hobby-uri, cum ar fi geocaching şi waymarking.

        De asemenea, de referinţă precisă de timp este folosit în multe aplicatii, inclusiv studiul ştiinţific al cutremurelor şi ca o sursă de sincronizare de timp pentru protocoale de reţea celulare.

     In ceea ce priveste activitatea de topografie este importanta determinarea poziției acolo unde urmeaza sa se faca masuratorile.

Este foarte convenabil ca utilizand astfel de receptoare carese bazează pe observații efectuate utilizând semnale satelitare difuzate în domeniul microundelor sa determini cu exactitate pozitia.

 În domeniul militar și în topografie precizia este de ordinul milimetrilor (această precizie se obține cu ajutorul unei rețele de stații GPS fixe situate uniform distribuite la nivelul intregii tari) cu ajutorul unei retele dezvoltate si intretinute de catre ANCPI (vezi ROMPOS).

Exemplu de receptor GPS folosit la masuratori:

Receptor GPS

Topografii folosesc doua tipuri de sisteme GPS:

-                             un sistem de masurare cu o singura frecventa, mai putin utilizat in ultima vreme datorita unor inconveninte in ceea ce priveste timpul care trebuie alocat unor masuratori de precizie, masuratori statice timp de ordinul 30-60 minute in functie de anumiti factori,  arie de acoperire mai mica de ordinul 15-20 Km de la o statie fixa, un anumit numar de receptoare, mai putine canale de comunicatie ce permit achizitionarea semnalului satelitar etc;

-                   sisteme mai moderne , cu doua frecvente, care au avantajul unor masuratori de precizie ridicata intr-un timp relativ scurt  , sisteme cu 120 de canale de urmarire a sistemului satelitar, sau chiar pe loc prin folosirea internetului in sistemele RTK (Real Time Kinematic). Principalul lor dezavntaj il reprezintă pretul relativ ridicat.

Principalii producatori de echipamente GPS sunt, nu insa enumerati in ordinea cotei de piata ci intr-o ordine aleatoare : Leica, Trimble, TopCon, Sokkia, etc dar in ultima vreme au aparut si firme „low-cost” de gen: South, Stonex etc

In ce privește folosirea programelor de navigatie cu ajutorul sateliților pe smartphone-uri, precizia este in jur de 13 metri, asta nu înseamnă că eroarea  fiecărei determinări a poziției este de 13 metri, ci că eroarea (care e aleatorie), nu poate depăși 13 metri. Bineinteles ca cu ajutorul unui smartfone nu poti sa faci determinari geodezice.

            De remarcat faptul ca GPS nu este singurul sistem GNSS existent. Principalul competitor al sistemului GPS, in scop tot militar este bineinteles in Rusia, denumit GLONASS pe scurt, abreviere de la e GLObalnaya NAvigatsionnaya Sputnikovaya Sistema sau. Acesta cuprinde 24 de sateliți (din care momentan doar 16 funcționează) dispuși la o altitudine de 19 100 metri. China își creează propriul său sistem satelitar, COMPASS, altitudinea sateliților fiind de 21 150 metri.

          In Europa se fac eforturi sustinute prin, Agenția Spațială Europeană la implementarea unui Sistem Satelitar propriu. Acesta se vrea sa fie superior sistemelor GPS și Glonass, atât ca precizie cât și ca disponibilitate. Constelația sistemului Galileo va fi compusă din 30 de sateliți, amplasați la o altitudine de 23 616 metri .

           In concluzie prin implementarea tehnologiei măsurătorilor satelitare se obtine o precizie ridicata a măsurătorilor, aceasta cand este corect folosita, ducand la un ajutor oricarui tip de lucrare cadastrala, topografica.

Aici puteti sa reveniti la meniul pentru  selectia articolelor

Copyright © 2019 Top Survey Firma Cadastru Topografie Bucuresti . Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.