Este cadastrul gratuit ?
Probabil aţi auzit in unele surse de informație publica: ziare , televiziune, ca statul va efectua cadastrul general gratuit fara ca pe beneficiar sa îl mai coste ceva.
De ce ar face statul cadastru gratuit?
Raspunsul consta in următoarele printre altele:
- se elimina problemele privind identificarea terenurilor :
- se stabilesc exact limitele administrative intre judete.
- statul este interesat sa aiba o oglinda fidela a realitatilor din teren. Daca stii cine este proprietarul, stii pe cine sa impozitezi.
- este important si pentru investitorii care vin in Romania sa se stie cine sunt proprietarii terenurilor
- se va face ordine în domeniul proprietăţilor şi vor fi eliminate problemele care apar la accesarea fondurilor europene
- proiecte de infrastructura mai usor de implementat in vederea exproprierilor
Se face totusi cadastru gratuit acum de catre stat?
Raspunsul este: da, dar numai partial prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF)
Agentia Natională de Cadastru si Publicitate Imobiliară a lansat unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din ultimii 20 de ani, care îi ajută atât pe fermieri, cât şi pe oamenii de rând. Este vorba de Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) care prevede cadastrarea gratuită a proprietăţilor pentru care, cei mai mulţi români, mai ales cei de la sate, nu au titluri de proprietate, fiind moştenite din generaţie în generaţie printr-o simplă înscriere în registrul agricol.
Câteva detalii despre acesta:
Programul PNCCF a demarat la sfârșitul lui 2015 și ar fi trebuit să se încheie în anul 2023, dar recent a fost stabilită prelungirea lui până la cadastrarea tuturor imobilelor din țară... Astfel, în următoarea perioadă, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale.
Până la jumătatea acestui an, așa cum apare într-un comunicat recent al ANCPI, au fost finalizate lucrările de cadastrare în 136 dintre cele 3.181 de localități vizate de cadastrări. Până acum, în 2022 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în nouă localități, cu o suprafață totală aferentă de 114.416,75 hectare.
În același timp, ANCPI anunță că, în prezent, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 2.109 de localități, ceea ce înseamnă 66,3% din totalul localităților amintit anterior.
Pentru că proprietarii imobilelor nu plătesc nimic pentru cadastrare, PNCCF este finanțat din:
- veniturile proprii ale ANCPI;
- fonduri externe nerambursabile (POR 2014-2020, Axa 11).
Ce activități se desfășoară în cadrul PNCCF
Pe lângă efectuarea de măsurători cadastrale, în cadrul programului național de cadastrare gratuită se desfășoară, potrivit Legii 7/1996 a cadastrului, și următoarele activități:
- activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie;
- activități de informare și conștientizare a publicului;
- dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice;
- conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital;
- tehnică de calcul și de stocare;
- alte activități ce decurg din derularea PNCCF.
În ceea ce privește selectarea cu prioritate a anumitor localități pentru începerea lucrărilor de cadastrare gratuită, în Hotărârea Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului național de cadastru și carte funciară sunt indicate anumite criterii, după cum urmează:
- localități ce fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României;
- localități ce implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;
- localități în care sunt zone cu vulnerabilități sociale particulare privind accesul informal la proprietate (sunt avute în vedere zonele cu comunități rome și zonele defavorizate).
Beneficii:
- gratuitatea înregistrării proprietăţii
- atragerea fondurilor Uniunii Europene destinate realizării subvenţiilor în agricultură
- finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor la nivelul unităţilor administrativ teritoriale
- crearea unui sistem unic de evidenţă reală a imobilelor care conferă:
- transparenţă
- acces facil la informaţii
- rapiditate în procesarea cererilor
- siguranţă şi securitatea tranzacţiilor
Unele probleme aparute la implementatea proiectului :
- lipsa planurilor parcelare pentru terenurile din extravilanul localităţilor, iar în zonele necooperativizate nu există niciun fel de plan pentru identificarea terenurilor.
- unii proprietarii nu deţin acte de proprietate conform legii pentru a putea fi înscrise, transmiterea dreptului de proprietate făcându-se deseori prin acte sub semnătură privată.
- aproximativ 30% dintre proprietari sunt decedaţi, iar moştenitorii acestora, deşi au preluat faptic moştenirea, nu au dezbătut succesiunea.
Va ramane in continuare ca cei care sunt interesati acum de un cadastru sa apeleze in continuare la persoanele abilitate de către OCPI/ANCPI sa execute lucrări in acest domeniu si sa ne intalnim in continuare cu problemele aferente: suprapuneri, litigii, proiecte de infrastructura greu de aplicat, exproprieri ingreunate si toate problemele ce decurg dintr-o lipsa de evidenta clara a regimului proprietatilor.
Aici puteti sa reveniti la meniul pentru selectia articolelor din blog