Ce este certificatul energetic, cat costa si cum se obtine?
Certificatul Energetic (Certificatul de Performanta Energetica) este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. (definitia din Metodologia MC-001/2006)
Certificatul Energetic atesta cat de eficienta este sau nu o cladire in consumul resurselor – combustibil, energie electrica, energie termica – pentru a oferi conditiile optime de functionare.
Performanta energetica se refera la tot ceea ce implica o buna functionare a cladirii: incalzirea termica a incaperilor, incalzirea apei pentru consum, racirea, ventilarea, iluminatul sau orice alte utilitati.
De ce am nevoie de un Certificat Energetic?
Principalul motiv pentru care trebuie sa ai un certificat energetic este legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Art. 12 – alin. (2) Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.Daca vrei sa vinzi o locuinta, sa inchiriezi sau vrei sa intabulezi o cladire noua, nu o poti face fara acest certificat.
Chiar daca nu urmeaza sa vinzi, sa inchiriezi sau nu ai o cladire noua, Certificatul Energetic se poate dovedi extrem de util. Iti poti face astfel o idee clara cat de mult cheltuiesti pentru intretinerea cladirii si mai ales, prin recomandarile ce insotesc acest certificat, afli ce ar trebui sa faci pentru a reduce aceste cheltuieli si a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.
De unde se obtine Certificatul Energetic ?
Certificatul de Performanta Energetica se poate obtine de la Auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Demersurile sunt relative simple. Proprietarul se prezinta la un certificator autorizat care va intocmi un Certificat de Performanta Energetica si va dispune si un set de masuri necesare pentru a imbunatatii calitatea energetica a cladirii.
Ce acte/date sunt necesare?
Lista cu documente necesare audit energetic:
- plan(cadastru) apartament / casa / cladire pentru care doresti sa realizam certificatul energetic
- adresa corecta si completa a proprietatii pentru care doresti sa realizam certificatul energetic
- detalii cu privire la peretii exteriori; planseul inferior; planseul superior; tipul de tamplarie exterioara
- anul in care a fost executata cladirea/ apartamentul / casa pentru care se face certificatul energetic
- destinatia cladirii / apartamentului / casei pentru care se face certificatul energetic (vanzare, inchiriere, receptie terminare lucrari casa).
Daca le aveti pe acestea, jumatate din problema este rezolvata. Cu aceste documente necesare auditului energetic se rezolva si cealalta jumatate a problemei, fiind responsabilitatea auditorului energetic abilitat
Auditorul preia documentatia si face o vizita la adresa respectiva, pentru a verifica toate aspectele necesare la fata locului. Toata actiunea se va finaliza cu ceea ce va intereseaza, obtinerea certificatului energetic. Auditorul va va consilia si va va explica clar ce urmeaza dupa predarea acestor documente necesare auditului energetic.
Cat dureaza si cat costa un certificat energetic?
O asemenea certificare dureaza de la 1-2 zile maxim o saptamana de la depunerea completa a dosarului.
Costurile pornesc de la 150 lei pentru o garsoniera.
Certificatul se emite pe adresa poștală a locuinței și are valabilitate 10 ani.